OMÉK 2013

Az agrárágazat teljes vertikumát felölelő 76. OMÉK turisztikai és kertészeti tematikával kibővülve nyitotta meg kapuit 2013. szeptember 18-án. A kiállításhoz számos kísérőesemény és program kapcsolódott, megszólítva a szakmai és a nagyközönséget egyaránt.

Az OMÉK hagyományosan magas színvonalú szakmai bemutatkozás színtere a vállalkozások számára, elsőrangú lehetőséget kínál a termelőknek, gyártóknak, hogy bemutathassák termékeiket. Az 2013-ban megrendezett OMÉK-on mintegy 750 kiállító mutatkozott be összesen 45 000 négyzetméternyi területen. A szakmai jelleg megtartása mellett továbbra is cél volt, hogy a rendezvény a fogyasztók, a nagyközönség számára is vonzóvá váljon. Az eseményt a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága szervezte meg. (MT Zrt. AMC).

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar e seregszemléje a nagyközönség számára is hitelesen mutatta be a mezőgazdaság, az élelmiszeripar minden területének életét, rengeteg termék előállításának akár teljes folyamatát. A szervezők célja tudatosítani a fogyasztókban: a bemutatott hazai alapanyagok és feldolgozott termékek ellenőrzött forrásból és ellenőrzött folyamatokon keresztül jutnak el a termelőtől az asztalig. A vidék értékeit minél sokszínűbben kívánják bemutatni a fővárosiaknak, így a legutóbb megismert kiállítási paletta tovább bővült: Magyarország turisztikai régiói várták a látogatókat a G pavilonban, valamint a dísznövény-ágazat is bemutatkozott a C pavilonban és szabad területen.

A 76.OMÉK agrárdiplomáciai szempontból is kiemelkedő volt, mert helyszínt adott a Visegrádi Négyek agrár-csúcstalálkozójának és fogadta a díszvendég Oroszország delegációját. A kiállítás keretei között számos élelmiszeripari és agrár témakörű konferenciára is sor került, illetve kiemelt hangsúlyt helyeztünk a családi gazdaságok tevékenységének bemutatására is.

OMÉK díjak és díjazottak:

Kistermelő vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategória: Domi Tisztított Fokhagyma Kft. - Zúzott fokhagyma

Kisvállalkozás által előállított termék kategória: Garden Juice Kft. - Garden Alma-fekete ribiszke

Közepes- és nagyvállalkozás által előállított termék kategória: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - Védőgázas csomagolású Irdalt Pontyfilé

OMÉK Élelmiszer Különdíj kategória: Kiss Márta Kézműves Műhelye - „Régimódi Kekszek" Zabpelyhes mandulás csokis keksz

HIKSZ Mezőgazdasági Kereskedelmi és Termelő Kft. - Új állattar tó telep és fejőállomás a törzskönyves gyimesi racka juh állományának; Sajtüzem korszerűsítése

Készenlét Zrt. - LV-10 Hidegköd-képző

Fertilia Kft. - Gramix NPK műtrágya család

Magyar Juh- és Kecsketenésztő Szövetség - Magyar Juh- és Kecsketenésztő Szövetség törzskönyvezési (származási és teljesítményvizsgálati rendszere)

Linamar Hungary Zrt. - Cornado 16 soros kukorica betakarító adapter

Pilze-Nagy Kft. - Laskagomba termesztés technológiája

Orbán Major Sajókaza - Bió dióolaj

Győri „Előre" Halászati Termelőszövetkezet - Melegen füstölt tokhal filé

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad - Favory XXVII-11 verseny mén