OMÉK 2005

Magyarország Európai Uniós csatlakozását követően 2005. év nyarán tartotta az ország hagyományosan legnagyobb, legszélesebb körű mezőgazdasági kiállítását és vásárát, a több mint 100 éves múltra visszatekintő Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt. A 74. alkalommal megrendezett országos seregszemlén, Budapesten, több mint 500 hazai kiállító termékeit tekinthették meg a kiállítás látogatói.

A rendezvény egyik leghangsúlyosabb, központi eleme, a nagy közönségsikert aratott élőállat bemutató volt, ahol a korábbi időszakban jellemző létszámokat jóval meghaladó mennyiségben láthattak bemutatott állatokat a kiállításra látogatók. Szarvasmarhából 260 egyedet (tehenet, üszőt, borjat, tenyészbikát), lóból 80 tenyészállatot, illetve a kísérő rendezvények lebonyolításához további 100-120 lovat helyeztünk el. Sertésből 162, juhból 300, kecskéből 100, baromfiból – vízi szárnyasok, tyúkfélék és pulykák – 400 egyed reprezentálta adott ágazatot.

Fontos szerepet szántunk az őshonos háziállatoknak is. Így a látogatók találkozhattak magyar szürke marhával, bivallyal, szamárral, mangalicával, rackával, cigájával, ciktával, fodros tollú libával, bronz-, és rézpulykával, kendermagos és kopasznyakú tyúkkal, gyöngyössel és egyéb magyar háziállat fajtákkal is. Külön helyszínen, mintegy 400 négyzetméter területen kapott helyet a haltenyésztési ágazat, ahol az akváriumok megtekintése mellett a közönség az ott kialakított halászcsárdában kóstolhatta meg halételeinket.Az OMÉK keretein belül számos szakmai konferencia is megrendezésre került, ahol a különböző ágazatok megvitathatták a kor, főként az EU csatlakozás kapcsán előttük álló feladatokat, kihívásokat, ezzel is emelve a rendezvény szakmai színvonalát.

A D pavilonban berendezett erdei élőhely bemutató is számos érdeklődőt vonzott, ahol a halászat, vízgazdálkodás is bemutatkozási lehetőséget kapott az erdészet és vadgazdálkodás mellett.

Az OMÉK szakmai hírnevét emelő, és a kiállítók elismerését is szolgáló, hagyományosnak tekinthető szakmai díjak is kiosztásra kerültek:

- Állattenyésztés

I. díj: Bakonszegi Awassi Rt., „Intenzív juhászati technológia az izraeli Awassi fajtával"

- Növénytermesztés

I. díj: Agromag Kft.

- Kertészet, Szőlészet, Borászat

I. díj: Pilze-Nagy Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

- Élelmiszer

I. díj: Kaiser 2000 Kft., Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka  

- Erdészet, Fafeldolgozás

I. díj: Kefag Kiskunsági Erdészeti és Faipari Rt.

- Vidékfejlesztés

I. díj: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht.

- Mezőgazdasági gépészet

I. díj: Axiál Kft AUTO-GUIDE automatikus kormányzású párhuzamvezető rendszer

- Oktatás, szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés

I. díj: Gabonatermesztési Kutató Kht Gabonafélék olaj- és fehérjenövények nemesítése, termesztési vizsgálata

- Agrárinformatika

I. díj: IKR Termésfejlesztési és Kereskedelmi Rt., Digitális precíziós gazdálkodási adatok publikálása Interneten

- Vadászat, halászat, vízgazdálkodás

I. díj: Aranyponty Halászati Rt


 A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet elnyert termékek és gyártóik díjkiosztó ünnepségére is az OMÉK időtartama alatt, 2005. augusztus 29-én került sor.

A cégek képviselőinek Gráf József miniszter a díjat és a védjegyet elnyert termékekért oklevelet vehettek át a vállalatok vezetői. Az új termékekkel együtt már több mint 300 termék és 92 gyártó cég használhatta büszkén a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A KMÉ védjegyes cégek külön kiemelten közösségi standon mutathatták be termékeiket az A pavilon központi részén.

A 2005. évben megrendezett és szép szakmai sikerrel zárult rendezvény méltó bemutatója volt hazánk, mint az Európai Unióhoz frissen csatlakozott ország, mezőgazdaságának és élelmiszeriparának.