Eper

A piacokon, zöldségeseknél már hegyekben áll az egyik első tavaszi gyümölcs, a földieper, amely nem csak remek szomjoltó, de kiválóan méregteleníti a szervezetet és számos vitamint tartalmaz. Talán kevesen tudják, de több C-vitamin van benne, mint a citromban vagy a narancsban és mindössze 15 dkg elfogyasztása fedezi napi C-vitamin-szükségletünket.

Ezen kívül A-, E- és többféle B-vitamint is rejt az ízletes gyümölcs. Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és vasat, amelyek elengedhetetlenek a vérképzéshez, de magnézium és kalcium tartalma is figyelemre méltó. Az eper vértisztító hatásáról is ismert, nagymértékben segíti, hogy szervezetünkből távozzanak a salakanyagok és felesleges zsírok, így például a fogyókúrának is remek kiegészítője. Bőrápoláshoz is alkalmazzák, ám az arra érzékenyek figyeljenek arra, hogy allergiás reakciót válthat ki.

Meleg napokon pedig kiváló hűsítő lehet az egyszerűen elkészíthető hideg eperleves!

Hozzávalók:

2 dl tejszín

50 dkg eper

5 dl tej

méz

Elkészítés:

Az epret megmossuk, eltávolítjuk a zöld leveleket, felszeleteljük. A feléhez hozzáadjuk a tejet és összeturmixoljuk, majd hozzáadunk annyi tejszínt, hogy sűrű, krémes állaga legyen. Ezután beletesszük a maradék epret, mézzel édesítjük és hűtőben alaposan lehűtjük.